Joacă este o parte importantă și esențială în procesul de dezvoltare a unui copil. Jocurile puzzle pentru copii sunt unele dintre cele mai recomandate și potrivite modalități de stimulare a creierului și testarea creativității și a inventivitatii. Acestea au un rol important în dezvoltarea inteligenței, ceea ce le face una dintre cele mai potrivite și frecvente alegeri pentru utilizarea în scopuri educaționale.

Pe lângă beneficiile pe care le aduce procesului de învățare, jocurile de puzzle sunt și extrem de distractive.

Pentru a rezolva un joc de puzzle din lemn, din carton sau din plastic, un copil are nevoie de răbdare, concentrare și precizie, deprinderi pe care le învață fără să-și dea seama, într-un mod extrem de distractiv.

În continuare, îți vom prezenta astăzi principalele beneficii pe care le aduce unul dintre cele mai preferate jocuri ale copilăriei: puzzle-ul.

Dezvoltarea abilităților fizice

Cu ajutorul jocurilor de puzzle, copilul va deprinde coordonarea mână-ochi, care este esențială în procesul de dezvoltare. Astfel, acesta își va perfecționa legătura între ceea ce văd ochii și ceea ce fac mâinile, dar și modul în care creierul procesează această informație.

Dezvoltarea abilităților motorii fine

Mișcările scurte și precise, precum mișcarea degetului pentru a prinde o piesă de puzzle, pot influență calitatea scrisului de mâna, dactilografierea.

Stimularea memoriei

Cu ajutorul acestor jocuri, copilul își va aminti forma pieselor care nu se potrivesc.

Rezolvarea problemelor

Pentru a rezolva un joc de puzzle, micuțul tău își folosește gândirea critică.

Dezvoltarea imaginației

În rezolvare aunui joc de puzzle, copilul își imaginează ceea ce asamblează, iar în timpul jocului își va păstra în minte imaginea și va compară permanent ceea ce face cu ceea ce are în minte.

Concentrare

Puzzle-ul are un rol esențial în îmbunătățirea atenției. Astfel, în timpul asamblării imaginii, copilul învață să nu fie absent la procesul de joc, ci să se concentreze în fiecare moment.

Independența

Puzzle-ul îi învață pe cei mici să ia propriile decizii și să caute răspunsuri fără ajutorul adulților. Astfel, libertatea totală de a acționa îl va ajuta în ridicarea stimei de sine și în a prinde încredere în forțele proprii. În viitor, în viața de elev, dar și în cea de adult, copilul va fi capabil să ia propriile decizii de unul singur.

Îmbunătățirea relației de comunicare dintre părinți și copii

În timpul jocului de puzzle cei mici se destind și se relaxează, devenind mai comunicativi. Astfel, în timpul jocului părinții pot află mai ușor cu ce probleme se confrunta cei mici și cum îi pot ajuta pentru a depăși aceste situații.

Stabilirea unei stări de bine

Jocurile de puzzle îi ajută pe cei mici să fie mai calmi și mai asiduosi, lucru care îi ajută în să-și transfere atenția și să se relaxeze, să se odihnească și să uite de micile probleme pe care le au.

Puzzle-urile sunt printre primele jucării ale bebelusilor, adaptate la nivelul lor de dezvoltare. Acestea cresc în complexitate și în dificultate odată cu creșterea în varsta a copilul tău și au un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a celui mic.

Mai mult decât atât, pe lângă toate beneficiile enumerate mai sus, jocurile de puzzle sunt un mod distractiv de a petrece timpul individual, cu familia sau cu prietenii.