Dacă copilul tău are un temperament puternic, este plin de energie, nu stă o clipă locului, se plictisește repede și permanent trebuie să cauți jocuri și activități noi, atunci este cert că ai un micuț foarte energic. Pentru că se află într-o permanentă căutare a noutății, iar tu trebuie să-i satisfaci aceste nevoie oferindu-i jocuri și jucării noi, echipa Gezo.ro ți-a pregătit un articol plin de sfaturi, sugestii și recomandări pentru a-ți ușura căutările.

Alegerea jucăriilor potrivite nu este cel mai ușor lucru pe care trebuie să-l facă un părinte, astfel că dacă vei ține cont de următoarele sfaturi, munca ta va fi cu mult ușurată.

Alege jucării în funcție de varsta copilului tău

Majoritatea jucăriilor au trecute pe eticheta varsta pentru care sunt recomandate sau, în magazinele online cum este și Gezo.ro, sunt clasificate în funcție de acest criteriu. De asemenea, vârstă este un criteriu important și pentru siguranța celui mic. Spre exemplu, copii cu varste mici pot înghiți unele piese ale jucăriilor, deci este recomandat să respecți și acest criteriu.

Dacă copilul tău a trecut de stadiul bebelusului și are vârsta cuprinsă între 14 și 36 de luni, poți alege următoarele jucării:

 • cuburi și seturi de construcții.
 • instrumente muzicale.
 • puzzle-uri.
 • cărți interactive.
 • jocuri interactive
 • animale de plus.
 • Bucătărie copii

Jucării alese în funcție de sexul copilului

Chiar dacă acum nu se mai pun etichete de acest gen și nici bariere în calea dezvoltării copiilor, încă mai există fetițe care se joacă cu păpuși și băieții care folosesc mașinuțe pentru distracție.

Astfel, în funcție de sexul lui, poți alege:

 • Pentru fetițe – gama de jucării este foarte variată și cuprinde păpuși și seturi cu accesorii și hăinuțe, figurine de animale în miniatură, căsuțe pentru păpuși, bucătării dotate cu aparate electrocasnice, fructe, legume și alte alimente din plastic sau din lemn. Totodată, importante pentru dezvoltarea abilităților și pasiunilor lor sunt și seturile de lucru manual, precum seturi de cusut și tricotat, seturi de modelat cu plastilina sau lut, jocuri de creație cu mărgele și elastice.
 • Pentru băieți – alege jucării care să le stimuleze creativitatea și imaginația. Printre cele mai recomandate sunt: mașinile, trenurile, cazematele cu soldați, elicoptere, roboți. De asemenea, pentru le dezvoltă abilitățile poți alege truse de scule, lego-uri și cuburi de construit sau mese de lucru.

Jucării special create pentru timpul liber

Copii foarte energici adoră să petreacă mult timp afară, în curte, în fața blocului sau în parc. Toate acestea reprezintă un mod plăcut de a-și consuma energia și de a-și fructifica curiozitatea. Pentru aceste activități alege jocuri și jucării potrivite, precum:

 • Jucării de exterior pentru curte – leagăn, balansoar, tobogan, căsuța de jucărie, cort de joacă sau piscină cu apă.
 • Biciclete, trotinete, triciclete, role, mașini cu sau fără pedale.
 • Cărucior pentru păpuși, groapă de nisip, pistol cu apă, frisbee, zmeu sau bumerang.
 • Accesorii pentru diferite sporturi: popice, golf, mingi, palete de tenis.

Un copil energic este o provocare pentru orice părinte, iar alegere activităților care să-l țină ocupat este un lucru dificil de făcut. Tocmai din acest motiv ține cont să alegi jocuri și jucării care să-i stimuleze creativitate, să-i dezvolte talentele, să-l integreze în colectivitate și să-l ajute să-și potolească agitația, făcându-l mai răbdător și mai relaxat.