Jucarii senzoriale

Prima pagina>Jucarii copii>Jucarii senzoriale

Ce sunt jucăriile senzoriale?

Din momentul nașterii, bebelușii își utilizează simțurile pentru a intra în contact cu lumea din jur și pentru a da sens obiectelor ce îi înconjoară. Lucruri posibile prin simțuri, miros, atingere, degustare, vaz și auz.

Chiar și amintirile sunt asociate cu simțurile, astfel că atunci când îți amintești întâmplări, acest aspect a fost declanșat de un simț al tău.

Pentru că simțurile au atâta importanță în viața celor mici, este util ca părinții să pună accent pe aceste aspecte. Pentru că până la vârsta de 3 ani, creierul se află într-o dezvoltare continuă și reușește să se dezvolte mai mult decât o face în tot restul vieții, părinții trebuie să pună mare accent pe această perioadă.

Din fericire jocul senzorial, activitatea ce stimulează simțurile copilului poate avea loc oriunde, acasă sau în masină, la grădiniță sau în parc. Ceea ce trebuie să facă părinții este să caute și să identifice jucării educative ce îi pot ajuta în acest sens.

Jucăriile senzoriale ajută la elaborarea conexiunilor la nivelul creierului, fapt care duce la finalizarea sarcinilor de aprofundare a cunoștințelor. Acestea susțin dezvoltarea vocabularului, acomodarea și interacțiunea socială, dar și abilitățile de rezolvare a problemelor. Aceste jucării chiar reușesc să îmbunătățească memoria. Sunt foarte utile în calmarea copiilor furioși și anxioși.

Jucării senzoriale pentru copii

În categoria jucării senzoriale pentru bebeluși poți regăsi mingi senzoriale, care vor dezvolta simțul tactil prin atingere deoarece au textura alcătuită din diverse tipuri de materiale, tocmai pentru ca cel mic să simtă texturi diferite. Există și cărticele create tot în acest sens cu pagini ce au texturi diferite.

O jucărie senzorială ce poate ajuta atunci când cel mic este nerăbdător sau agitat este jucăria ce conține bile de sunet, îi stimulează efectul de apucare al bebelușului și dezvoltă dexteritatea. Dar poate fi considerată potrivită și în cadrul jucăriilor senzoriale antistres, deoarece are efect calmant asupra celor mici. Vor exista cu siguranță și momente când va fi necesar să-l calmezi și poate nu vei reuși, astfel că această jucărie îți poate veni în ajutor. De altfel momentele în care va trebui să îl liniștești pentru a face cumparaturi sau în mijloacele de transport în comun pentru a nu deranja pe altcineva, această jucărie va fi cea mai potrivită pentru a-l calma.

Și trebuie să mai ai în vedere un alt aspect, pentru ca dezvoltarea emoțională și socială să existe este esențial ca jocurile senzoriale să aibă loc împreună cu cineva. Orice activitate ar fi util să o facă cu cineva în preajmă, chiar și privitul la tv sau tabletă ar fi mai plăcut în prezența cuiva.

Go to Top